Buurtbewoners activeren in de participatiesamenleving. Zó lukt het wel!

Gedragsbeïnvloeding is ‘hot’. Je kunt geen vakblad openslaan of er staat een artikel in over ‘nudging’ of ‘neuromarketing’. Logisch: gedragswetenschappelijk onderzoek levert interessante en bruikbare inzichten op waardoor we gedrag gerichter kunnen beïnvloeden. We kunnen beter rekening houden met de irrationele aard van de mens. Toch gaan we nog steeds uit van de bewust handelende homo economicus en beperken we ons in onze communicatieaanpak vaak tot informeren of overtuigen. Zelfs als het gaat om een (kleine) revolutie als de participatiesamenleving.

 

Enorme opgave

Over enkele maanden (!) moeten de decentralisaties in het Sociale Domein een feit zijn. Met fors minder budget gaat zorg en ondersteuning straks alleen nog naar die inwoners die dat ook écht nodig hebben. Maar dit lukt alleen als we erin slagen meer burgers te activeren. Als meer mensen bijspringen zodat hulpbehoevende buurtgenoten zelfstandig kunnen blijven wonen. Een enorme opgave, want veel burgers leiden een vol leven waarin het vinden van tijd voor ontspanning en contact met naasten voortdurend onder druk staat.

 

Psychologische principes

Communicatiedeskundigen Loes Hekkens en Fia Sanders  van Bewijskragt ontwikkelden met het oog op deze opgave een effectieve communicatieaanpak gericht op gedragsbeïnvloeding. Een aanpak die gebaseerd is op psychologische principes en recente inzichten. De uitwerking ervan kun je net zo klein of groot maken als je zelf wilt. Elke specifieke situatie vraagt immers om maatwerk. Inmiddels past een aantal gemeenten en zorginstellingen deze methodiek met succes toe.

 

Antwoord op jouw vragen

Bureau voor Zorgcommunicatie laat jou graag kennismaken met de communicatieaanpak van Loes en Fia. Daarvoor organiseren we in samenwerking met hen gratis bijeenkomsten op vier locaties. Deelnemers krijgen de gelegenheid van tevoren aan te geven wat ze willen weten en waar ze tegenaan lopen.

 

De bijeenkomsten vinden plaats op:

 

  • donderdag 11 september van 15.00 – 17.30 uur in Zwolle
  • donderdag 18 september van 15.00 – 17.30 uur in Den Bosch
  • donderdag 2 oktober van 15.00 – 17.30 uur in Haarlem of Zaandam
  • donderdag 9 oktober van 15.00 – 17.30 uur in Amersfoort

 

Interesse?
Geef je op: stuur een mail naar info@bvzorgcommunicatie.nl. Vermeld graag jouw naam/organisatie en functie en de datum/locatie waarop je wilt deelnemen.

 

Zie ook: artikel in Binnenlands Bestuur: http://j.mp/ToNn21

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.